sreda, 15. junij 2011

MEDVED SREČKO (2. DEL OBJAVE)

ROKE POMAGAJO ŠAPICAM!

Dejstva:
1. Mladiček je bil odvzet iz narave (KRUTO DEJANJE). To neodgovorno dejanje je odvilo celo zgodbo!
2. Javnost je zaslepljena z neresničnimi podatki!
3. S posesivnim odnosom  do nebogljenega mladiča velike zveri, medveda, so mu odvzeli naravne vzorce obnašanja in ga z neprimernim rokovanjem, hranjenjem in ravnanjem z njim, počlovečili ter ga s tem doživljenjsko zaznamovali z ujetništvom in z motnjami v obnašanju!
4. Neprimeren obrok: preveč mleka in sladkarij, "nedovoljeno hranjenje s svinjskim mesom-možen prenos virusov", obrok brez vitaminov, vlaknine-brez presne zelenjave, nepoznavanje svežega mesa in rib!
5. Žival je bila invadirana s črevesnimi zajedalci (tesno sobivanje s psom, ki je necepljen proti steklini in neregistriran). Ko je g. Logar k nam pripeljal psa s katerim je sobival dolgo časa, smo ga brezplačno oskrbeli z vitamini, ga razglistili in cepili proti steklini). G. Logar ga noče registrirati?
6. Vcepitev vzorcev neprimernega ravnanja z njim: bolestna navezanost na človeka in domače živali, na preštevilne obiskovalce (vožnja z avtobilom, vozičkom, draženje, razkazovanje ob vsakem času, draženje med počitkom, siljenje da počne vse ob vsakem času, spanje s psom, sesanje podlakti g. Logarja)-to je CIRKUS! Velike zveri in sloni NISO ŽIVALI ZA V CIRKUS! V EU je to prepovedano!
7. Medvedek je postajal agresiven. To je izražal z grizenjem!
8. S temi izjavami trkajo na svojo dušo, vendar hočejo odgovornost prenesti na druge, zakaj?

VLOGA AZILA!
1. Odzvali smo se na poziv Inšpektorata za okolje ter ga prenesli v kontrolirane pogoje Azila.
2. Gre za začasno nastanitev: urediti obrok, odvajanje zasvojenosti s človekom, ustrezno zdravstveno varstvo in premestitev v ustrezni azil za medvede!
3. Medvedka smo nastanili v ogradi veliki  74m2 (sistem za zapiranje, bazenček z vodo, plezala, brlog)! Blaga električna ograja ga odvrača od destruktivnega obnašanja in ga navaja na bariero, ki ga bo doživljenjsko ločevala od prostosti!
4. Odvajamo ga pretiranega stika s človekom. Ravnamo po evropskih priporočilih, da se z njimi ne rokuje (HANDS OFF)!
5. Nudimo mu uravnotežen obrok: Mleko Mazuri (podobno medvedjemu), sveže sezonsko sadje in zelenjava, sveže meso:riba,kunec, ovca, govedina 10%. Opravili smo vitaminizacijo. Redno dodajanje vitaminov, mineralov in mikroelementov!
6. Ustrezno zdravstveno varstvo: spremljanje parametrov rasti-merjenje, tehtanje, bakteriološka in parazitološka analiza blata, odstranitev valjastih zajedalcev, vitaminizacija, cepljenje proti kužnim boleznim, vključno s steklino!
7. Označevanje živali (mikročip) in pridobitev CITES dokumenta ter preselitev na novo lokacijo urejenega zatočišča za medvede (skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor)!
8. Pred tremi leti smo v okviru Azila za prostoživeče živali Golob d.o.o. na Muti izdali brošuro avtorja Anžeta Goloba: "Slovenski medvedi v ujetništvu in izboljšanje njihovih pogojev bivanja". Obiskali smo vse medvede v ujetništvu, analizirali njihove pogoje bivanja s prehrano, primerjali evropsko s slovensko zakonodajo ter lastnikom donirali brikete za medvede, sredstva za odstranitev zajedalcev ter jim ponudili brošuro! "S  tem smo pisno opozorili na probleme slovenskih medvedov v ujetništvu" 
  
S prisrčnimi pozdravi za dobrobit prostoživečih živali v ujetništvu!
dr. Zlatko Golob;  Azil za prostoživeče živali; Glavni trg 7, 2366 Muta 

Ni komentarjev: